ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ

Πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ οίκον

Το πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ οίκον, είναι ένα πρόγραμμα επιδότησης ως 70%. Παρέχεται στους δικαιούχους για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού σας. Τέτοιες είναι η εξωτερική θερμομόνωση αλλά και άλλες σχετικές εργασίες.Με αυτό τον τρόπο εξοικονομείτε χρήματα αλλά και ενέργεια.

Ιδιαίτερα μάλιστα αυτή την εποχή, που τα χρήματα για κάθε είδους οικοδομική εργασία είναι περιορισμένα, η δυνατότητα χρηματοδότησης είναι σίγουρα αρκετά ελκυστική για όλους μας, πόσο μάλλον όταν φτάνει το 70%. Συνεπώς εσείς καταλήγετε να πληρώνετε μόνο ένα μικρός μέρος όλων των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ενεργό από το Φλεβάρη του 2011. Αυτό τον καιρό γίνονται περίπου 2.000 αιτήσεις την εβδομάδα , ενώ οι συνολικές αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 100.000. Από αυτές πάνω από τις 50.000 έχουν ολοκληρωθεί, ενώ στις περισσότερες από τις υπόλοιπες έχει χορηγηθεί η προκαταβολή.

Μάλιστα αν θέλετε να βρείτε συνεργεία που έχουν εργαστεί με το εξοικονόμηση κατ οίκον και γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητές του, η καλύτερη επιλογή σας είναι να καταχωρήσετε δωρεάν το έργο σας στο MyConstructor και να λάβετε προσφορές από οικονομικά και αξιολογημένα συνεργεία, με εμπειρία στο πρόγραμμα επιδότησης εξοικονόμηση κατ οικον.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα υπηρεσιών myconstructor.gr.

Για να σας διευκολύνουμε να ενημερωθείτε καλύτερα σχετικά με το πρόγραμμα επιδότησης “εξοικονομηση κατ οικον”, σας παρουσιάζουμε κάποιες συχνές ερωτήσεις που γίνονται από τους πελάτες μας και θα σας κατατοπίσουν ακόμα περισσότερο σχετικά με το πρόγραμμα.

Εξοικονόμηση κατ οίκον

Επιδότηση ως 70% από το πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ οίκον

Ποιες κατοικίες δικαιούνται να λάβουν επιδότηση;

Στο πρόγραμμα εξοικονομηση κατ οικον μπορεί να ενταχθεί οποιαδήποτε μονοκατοικία, πολυκατοικία ή ακόμα και μεμονωμένα διαμερίσματα, αρκεί να πληρούν τα δυο παρακάτω κριτήρια:

1ον Να βρίσκεται σε περιοχές με μέγιστη τιμή ζώνης τα 2.100€/τ.μ. Συνεπώς πρέπει η τιμή ζώνης στην περιοχή του σπιτιού σας να είναι μικρότερη από 2.100€/m².

2ον Να έχουν Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) για κατηγορία ίση ή χαμηλότερη της Δ. Αυτό συνεπάγεται δηλαδή ότι προς το παρόν, το σπίτι σας είναι απόλυτα ενεργοβόρο, με το επακόλουθο κόστος και επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και την τσέπη σας.

*ΔΕΝ υπάρχει κανένας περιορισμός σχετικά με τον αριθμό των ιδιοκτησιών ανά πολίτη, που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα επιδότησης εξοικονόμηση κατ οίκον.

*Στις πολυκατοικίες όσοι ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, μπορούν να συμμετέχουν με δικά τους χρήματα, ενώ επίσης μπορούν να ενταχθούν και κενά διαμερίσματα, αρκεί να κατοικούνταν εντός των τελευταίων τριών ετών.

Πόσα χρήματα θα πάρω τελικά από την επιδότηση;

Πρώτα από όλα, στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε τις 3 διαφορετικές κλίμακες επιδότησης που υπάρχουν για το πρόγραμμα εξοικονόμησης κατ οίκον, με βάση το εισόδημά σας (οικογενειακό ή ατομικό).

Πίνακας σχετικά με τους εισοδηματικούς περιορισμούς που αφορούν όσους επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εξοικονομω κατ οικον.

Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζετε, πως και για το υπόλοιπο ποσό, για το οποίο δεν χρηματοδοτείστε, προβλέπεται δυνατότητα λήψης δανείου διάρκειας 4 με 6 ετών με αρκετά προνόμια και διευκολύνσεις, όπως αυτές:

 • Με ή χωρίς εγγυητή
 • Χωρίς προσημείωση ακινήτου
 • Με δυνατότητα άμεσης αποπληρωμής του δανείου χωρίς επιβαρύνσεις
 • Με δυνατότητα εξόφλησης των προμηθευτών (δηλαδή εμάς) μέσω τραπέζης, χωρίς να απαιτείται η δική σας εμπλοκή ή μεσολάβηση

Χρήσιμα στοιχεία επίσης που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το οικονομικό μέρος του προγράμματος εξοικονοόμηση κατ οίκον, είναι τα παρακάτω:


 • Αφότου εγκριθεί η αίτησή σας και υπαχθείτε στο πρόγραμμα επιδότησης εξοικονόμηση κατ οικον, θα λάβετε προκαταβολή το 40% του συνολικού προϋπολογισμού της αίτησης σας.
 • Σε κάθε περίπτωση το μέγιστο ποσό που μπορείτε να πάρετε ανά ιδιοκτησία είναι 15.000€ με Φ.Π.Α.
 • Για την είσοδό σας στο πρόγραμμα πρέπει απαραιτήτως να πραγματοποιηθούν ενεργειακές επιθεωρήσεις, μια πριν από τις εργασίες και μια αφότου ολοκληρωθούν. Το κόστος των εργασιών αυτών καλύπτεται εξολοκλήρου από το πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ οικον, μετά την επιτυχή υλοποίηση του έργου.
 • Μέσα στην επιδότηση του προγράμματος εξοικονομηση κατ οικον, περιλαμβάνεται και η κάλυψη της δαπάνης για την αμοιβή του συμβούλου έργου, έως 250€ χωρίς Φ.Π.Α.
 • Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου σας δεν απαιτείται κάποια αδειοδότηση, ούτε καν έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.
 • Για να είμαστε όμως ακόμα πιο σαφείς και αναλυτικοί, ας δούμε ένα παράδειγμα, για να δείτε πως ακριβώς λειτουργεί στο οικονομικό κομμάτι, το πρόγραμμα εξοικονομηση κατ οικον.

  Έστω λοιπόν ότι έχετε οικογενειακό εισόδημα 35.000€ και θέλετε να κάνετε εργασίες προϋπολογισμού ύψους 10.000€. Διακαιούστε επιδότηση 35%. Συνεπώς λαμβάνετε επιχορήγηση ύψους 3.500€, ενώ συνάπτετε και ένα 5ετες δάνειο ύψους 6.500€. Αν βεβαίως έχετε τα χρήματα, μπορείτε να τα δώσετε και έτσι χωρίς απολύτως καμία προσαύξηση, να αποφύγετε το δάνειο.

  Αν όμως δεν έχετε τα χρήματα ή απλά επιθυμείτε να μην τα ξοφλήσετε αμέσως και διατηρήσετε το δάνειο, η δόση του σας ορίζεται στα 110€. Μέχρι και το 2015 οι δόσεις είναι άτοκες, ενώ για την περίοδο 1/1/2016 -1/7/2017 θα επιβαρυνθείτε με τόκους ύψους 80€.

Ποιές εργασίες/δραστηριότητες μπορώ να εντάξω στο πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ οίκον και να επιδοτηθώ για αυτές;

1. Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης (θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων) του κτηρίου σας, καθώς και μόνωση ταράτσας, δώματος, στέγης, κεραμοσκεπής, καθώς και πιλοτής. Επίσης στο πρόγραμμα εξοικονομηση κατ οικον μπορείτε να συμπεριλάβετε και τις πιθανές πρόσθετες εργασίες που θα προκύψουν, όπως κάποιες αποξηλώσεις ή αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη, αντικατάσταση κεραμιδιών και άλλες σχετικές εργασίες αναβάθμισης του σπιτιού σας.

Για να καταλάβετε πιο εύκολα την εξοικονόμηση ενέργειας και βεβαίως και χρημάτων που θα έχετε, ας δούμε το παρακάτω παράδειγμα. Όπως θα καταλάβετε, το κόστος σας για ηλεκτρικό ρεύμα ή πετρέλαιο θέρμανσης θα μειωθεί πάνω από 65%! Έστω λοιπόν ότι έχετε μια αμόνωτη μονοκατοικία 100m² κάπου στην Αθήνα, με κατανάλωση 3.000 λίτρων πετρελαίου το χειμώνα για θέρμανση και κόστος τουλάχιστον 3.750 €, εξοικονομούμε 2.450€ το χρόνο. Η ανάλογη δόση για 6ετές δάνειο με 70% επιδότηση και προϋπολογισμό 9.000€ μέσω του εξοικονόμηση κατ’ οίκον, είναι μόλις 37,5€/μήνα ή 450€/χρόνο. Συνεπώς ΚΕΡΔΙΖΕΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2.450-450=2.000€/χρόνο (με τιμή πετρελαίου θέρμανσης στο 1,25€/λίτρο). Και σκεφτείτε ότι έχουμε υπολογίσει μόνο το κόστος για θέρμανση, και όχι το κόστος για δροσισμό το καλοκαίρι.

2.Αλλαγή και αντικατάσταση των κουφωμάτων, καθώς επίσης και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης. Συμπεριλαμβάνονται επίσης η εξώπορτα του κτηρίου σας, τα κουφώματα του κλιμακοστασίου, τα παντζούρια, τα ρολά, οι τέντες και άλλες σχετικές αλλαγές ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου σας.

3.Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού. Σε αυτό το στάδιο περιλαμβάνεται η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, η αντικατάσταση του εξοπλισμού του λεβητοστασίου και του δικτύου διανομής, των συστημάτων ελέγχου και αυτονομίας θέρμανσης καθώς και άλλες σχετικές εργασίες για την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης νερού του κτηρίου σας.

Μένω σε πολυκατοικία. Για να ενταχθώ στο πρόγραμμα εξοικονομηση κατ οικον, πρέπει να συμφωνούν/ενταχθούν και οι υπόλοιποι ένοικοι της πολυκατοικίας;

Όχι, δεν είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο. Σε ανακοίνωση του αρμοδίου Υπουργείου Περιβάλλοντος, αναφέρεται ρητά πως κάθε μεμονωμένο διαμέρισμα πολυκατοικίας μπορεί να υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα εξοικονόμησης κατ οικον, χωρίς απολύτως καμία επιπλέον προϋπόθεση.

Προλαβαίνω να κάνω αίτηση για το εξοικονομηση κατ οικον; Μέχρι πότε έχω περιθώριο;

Προς το παρόν δεν έχει οριστεί κάποιο χρονικό σημείο, πέρα του οποίου δεν μπορούν να κατατεθούν αιτήσεις για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης εξοικονομηση κατ οικον. Καλό είναι όμως να βιαστείτε και να κάνετε την αίτησή σας άμεσα, καθώς είναι δεδομένο πως όταν τελειώσουν τα χρήματα που έχουν δρομολογηθεί για αυτό το σκοπό, το πρόγραμμα θα σταματήσει τη λειτουργία του και δεν θα μπορούν να κατατεθούν άλλες αιτήσεις. Μάλιστα όπως πιθανόν είδατε παρακάτω, ο αριθμός των αιτήσεων είναι σταθερά υψηλός, με τις συνολικές αιτήσεις να έχουν ξεπεράσει τις 100.000.

Για αυτό λοιπόν μην αργείτε! Αν θέλετε να ενημερωθείτε πληρέστερα για το πρόγραμμα εξοικονόμησης κατ οίκον, αλλά και για ότι άλλο αφορά την εξωτερική θερμομόνωση και τις μονώσεις γενικότερα, επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 574 74 74 ή στο sales@fragoulakis.gr