ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ

Πρόγραμμα Εξοικονομώ Κατ Οίκον

Το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον, είναι ένα πρόγραμμα επιδότησης ως 70%. Παρέχεται στους δικαιούχους για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του σπιτιού σας. Τέτοιες είναι η εξωτερική θερμομόνωση αλλά και άλλες σχετικές εργασίες.Με αυτό τον τρόπο εξοικονομείτε χρήματα αλλά και ενέργεια.

Ιδιαίτερα μάλιστα αυτή την εποχή, που τα χρήματα για κάθε είδους οικοδομική εργασία είναι περιορισμένα, η δυνατότητα χρηματοδότησης είναι σίγουρα αρκετά ελκυστική για όλους μας, πόσο μάλλον όταν φτάνει το 70%. Συνεπώς εσείς καταλήγετε να πληρώνετε μόνο ένα μικρός μέρος όλων των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ενεργό από το Φλεβάρη του 2011. Αυτό τον καιρό γίνονται περίπου 2.000 αιτήσεις την εβδομάδα , ενώ οι συνολικές αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 100.000. Από αυτές πάνω από τις 50.000 έχουν ολοκληρωθεί, ενώ στις περισσότερες από τις υπόλοιπες έχει χορηγηθεί η προκαταβολή.

Αν θέλετε να βρείτε συνεργεία που έχουν εργαστεί με το εξοικονομώ κατ οίκον και γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητές του, η καλύτερη επιλογή σας είναι να καταχωρήσετε δωρεάν το έργο σας στο MyConstructor και να λάβετε προσφορές από οικονομικά και αξιολογημένα συνεργεία, με εμπειρία στο πρόγραμμα επιδότησης εξοικονόμηση κατ οικον.

Για να σας διευκολύνουμε να ενημερωθείτε καλύτερα σχετικά με το πρόγραμμα επιδότησης «εξοικονομώ κατ οικον», σας παρουσιάζουμε κάποιες συχνές ερωτήσεις που γίνονται από τους πελάτες μας και θα σας κατατοπίσουν ακόμα περισσότερο σχετικά με το πρόγραμμα.

Εξοικονομώ κατ οίκον

Επιδότηση ως 70% από το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ οίκον

Ποιες κατοικίες δικαιούνται να λάβουν επιδότηση;

Στο νέο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ οίκον μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα, τα οποία διαθέτουν οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο. Ειδικά οι πολυκατοικίες έχουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’οίκον, για τις οποίες θα ισχύει ότι η κάθε μια θα λογίζεται ως μία κατοικία, ως μία μονάδα.

Επιλέξιμη είναι μια κατοικία εφόσον:

 • Χρησιμοποιείται ως κύρια
 • Υφίσταται νόμιμα
 • Δεν είναι αυθαίρετη
 • Έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

Πόσα χρήματα θα πάρω τελικά από την επιδότηση;

Οι διαθέσιμοι πόροι από το ΕΣΠΑ 2014-2020 για το πρόγραμμα ανέρχονται σε περίπου 250 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών κεφαλαίων, αναμένεται να ανέλθει στα 500 εκατ. ευρώ.

Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 €/τ.μ, με μέγιστο κόστος τις 25.000€, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.
Για όλες τις κατηγορίες ωφελούμενων καλύπτεται το κόστος των ενεργειακών επιθεωρήσεων, το κόστος αμοιβής συμβούλου έργου καθώς και το κόστος αμοιβής για τυχόν απαιτούμενες μελέτες.

Πίνακας σχετικά με τους εισοδηματικούς περιορισμούς που αφορούν όσους επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εξοικονομω κατ οικον.

Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζετε, πως και για το υπόλοιπο ποσό, για το οποίο δεν χρηματοδοτείστε, προβλέπεται δυνατότητα λήψης δανείου διάρκειας 4 με 6 ετών με αρκετά προνόμια και διευκολύνσεις, όπως αυτές:

 • Με ή χωρίς εγγυητή
 • Χωρίς προσημείωση ακινήτου
 • Με δυνατότητα άμεσης αποπληρωμής του δανείου χωρίς επιβαρύνσεις
 • Με δυνατότητα εξόφλησης των προμηθευτών (δηλαδή εμάς) μέσω τραπέζης, χωρίς να απαιτείται η δική σας εμπλοκή ή μεσολάβηση

Χρήσιμα στοιχεία επίσης που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το οικονομικό μέρος του προγράμματος εξοικονομώ κατ οίκον, είναι τα παρακάτω:

 • Αφότου εγκριθεί η αίτησή σας και υπαχθείτε στο πρόγραμμα επιδότησης εξοικονομώ κατ οικον, θα λάβετε προκαταβολή το 40% του συνολικού προϋπολογισμού της αίτησης σας.
 • Σε κάθε περίπτωση το μέγιστο ποσό που μπορείτε να πάρετε ανά ιδιοκτησία είναι 25.000€ με Φ.Π.Α.
 • Για την είσοδό σας στο πρόγραμμα πρέπει απαραιτήτως να πραγματοποιηθούν ενεργειακές επιθεωρήσεις, μια πριν από τις εργασίες και μια αφότου ολοκληρωθούν. Το κόστος των εργασιών αυτών καλύπτεται εξολοκλήρου από το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οικον, μετά την επιτυχή υλοποίηση του έργου.
 • Μέσα στην επιδότηση του προγράμματος εξοικονομώ κατ οικον, περιλαμβάνεται και η κάλυψη της δαπάνης για την αμοιβή του συμβούλου έργου, έως 250€ χωρίς Φ.Π.Α.
 • Για την υλοποίηση των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου σας δεν απαιτείται κάποια αδειοδότηση, ούτε καν έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.

  Για να είμαστε όμως ακόμα πιο σαφείς και αναλυτικοί, ας δούμε ένα παράδειγμα, για να δείτε πως ακριβώς λειτουργεί στο οικονομικό κομμάτι, το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οικον.

  Έστω λοιπόν ότι έχετε οικογενειακό εισόδημα 35.000€ και θέλετε να κάνετε εργασίες προϋπολογισμού ύψους 10.000€. Διακαιούστε επιδότηση 35%. Συνεπώς λαμβάνετε επιχορήγηση ύψους 3.500€, ενώ συνάπτετε και ένα 5ετες δάνειο ύψους 6.500€. Αν βεβαίως έχετε τα χρήματα, μπορείτε να τα δώσετε και έτσι χωρίς απολύτως καμία προσαύξηση, να αποφύγετε το δάνειο.

  Αν όμως δεν έχετε τα χρήματα ή απλά επιθυμείτε να μην τα ξοφλήσετε αμέσως και διατηρήσετε το δάνειο, η δόση του σας ορίζεται στα 110€. Μέχρι και το 2015 οι δόσεις είναι άτοκες, ενώ για την περίοδο 1/1/2016 -1/7/2017 θα επιβαρυνθείτε με τόκους ύψους 80€.

Ποιές εργασίες/δραστηριότητες μπορώ να εντάξω στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οίκον και να επιδοτηθώ για αυτές;

1. Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης (θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων) του κτηρίου σας, καθώς και μόνωση ταράτσας, δώματος, στέγης, κεραμοσκεπής, καθώς και πιλοτής. Επίσης στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οικον μπορείτε να συμπεριλάβετε και τις πιθανές πρόσθετες εργασίες που θα προκύψουν, όπως κάποιες αποξηλώσεις ή αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη, αντικατάσταση κεραμιδιών και άλλες σχετικές εργασίες αναβάθμισης του σπιτιού σας.

Για να καταλάβετε πιο εύκολα την εξοικονόμηση ενέργειας και βεβαίως και χρημάτων που θα έχετε, ας δούμε το παρακάτω παράδειγμα. Όπως θα καταλάβετε, το κόστος σας για ηλεκτρικό ρεύμα ή πετρέλαιο θέρμανσης θα μειωθεί πάνω από 65%! Έστω λοιπόν ότι έχετε μια αμόνωτη μονοκατοικία 100m² κάπου στην Αθήνα, με κατανάλωση 3.000 λίτρων πετρελαίου το χειμώνα για θέρμανση και κόστος τουλάχιστον 3.750 €, εξοικονομούμε 2.450€ το χρόνο. Η ανάλογη δόση για 6ετές δάνειο με 70% επιδότηση και προϋπολογισμό 9.000€ μέσω του εξοικονομώ κατ οίκον, είναι μόλις 37,5€/μήνα ή 450€/χρόνο. Συνεπώς ΚΕΡΔΙΖΕΤΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 2.450-450=2.000€/χρόνο (με τιμή πετρελαίου θέρμανσης στο 1,25€/λίτρο). Και σκεφτείτε ότι έχουμε υπολογίσει μόνο το κόστος για θέρμανση, και όχι το κόστος για δροσισμό το καλοκαίρι.

2.Αλλαγή και αντικατάσταση των κουφωμάτων, καθώς επίσης και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης. Συμπεριλαμβάνονται επίσης η εξώπορτα του κτηρίου σας, τα κουφώματα του κλιμακοστασίου, τα παντζούρια, τα ρολά, οι τέντες και άλλες σχετικές αλλαγές ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου σας.

3.Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού. Σε αυτό το στάδιο περιλαμβάνεται η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, η αντικατάσταση του εξοπλισμού του λεβητοστασίου και του δικτύου διανομής, των συστημάτων ελέγχου και αυτονομίας θέρμανσης καθώς και άλλες σχετικές εργασίες για την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης νερού του κτηρίου σας.

Οι παραπάνω παρεμβάσεις θα πρέπει να ικανοποιούν τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων), να επιτυγχάνουν εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από το 40% της κατανάλωσης (kWh/m2) του κτηρίου αναφοράς για τις κατηγορίες 1 και 2 του πίνακα και μεγαλύτερη από το 70% για τις υπόλοιπες κατηγορίες.

Μένω σε πολυκατοικία. Για να ενταχθώ στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οικον, πρέπει να συμφωνούν/ενταχθούν και οι υπόλοιποι ένοικοι της πολυκατοικίας;

Όχι, δεν είναι απαραίτητο κάτι τέτοιο. Σε ανακοίνωση του αρμοδίου Υπουργείου Περιβάλλοντος, αναφέρεται ρητά πως κάθε μεμονωμένο διαμέρισμα πολυκατοικίας μπορεί να υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οικον, χωρίς απολύτως καμία επιπλέον προϋπόθεση.

Ποιες παρεμβάσεις που αναγράφονται στο ΠΕΑ πρέπει να γίνουν υποχρεωτικά για το Εξοικονομώ κατ οίκον;

Από το συνδυασμό παρεμβάσεων που αναγράφονται στο ΠΕΑ πρέπει να υλοποιείται υποχρεωτικά η πρώτη (1η) από τις προτεινόμενες παρεμβάσεις για την επίτευξη της εξοικονόμησης ενέργειας και την επίτευξη του στόχου του προγράμματος Εξοικονόμηση κατ’οίκον.

Σε περίπτωση που θέλουμε αλλαγή αυτών των προτάσεων θα πρέπει ο Ενεργειακός Επιθεωρητής να καταχωρήσει την νέα πρόταση στο buildingcert, και στη συνέχεια να ανανεώσει το «Έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων» του Παραρτήματος ΙΙΙ. Τέλος, πρέπει να επισυναφτεί στο σύστημα. Στη περίπτωση που η αίτηση μας έχει ήδη οριστικοποιηθεί το παράρτημα θα επισυναφτεί στο στάδιο της ολοκλήρωσης.

Πρέπει να γίνουν όλες οι παρεμβάσεις που αναγράφονται στο ΠΕΑ για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του Εξοικονομώ κατ οίκον;

Με το συνδυασμό παρεμβάσεων της προς υπαγωγή αίτησης θα πρέπει να υλοποιείται η πρώτη (1η) από τις προτάσεις παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας που καταγράφονται στο ΠΕΑ και οδηγούν στην ικανοποίηση του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του Προγράμματος. Σε περίπτωση αλλαγής της πρότασης των παρεμβάσεων ο Ενεργειακός Επιθεωρητής καταχωρεί τη νέα πρόταση στο buildingcert, και αντίστοιχα επικαιροποιείται το «Έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων» του Παραρτήματος ΙΙΙ και επισυνάπτεται στο πληροφοριακό σύστημα (στην περίπτωση που η αίτηση έχει ήδη οριστικοποιηθεί, το Παράρτημα επισυνάπτεται κατά το στάδιο της ολοκλήρωσης).

Πότε πρέπει να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις για το Εξοικονομώ κατ’οίκον;

Η επιλεξιμότητα των δαπανών του προγράμματος, ήτοι οι πληρωμές προς τους αναδόχους / προμηθευτές λήγει την 31.12.2023.Κατόπιν εγκρίσεως του Δικαιούχου, προβλέπονται οι εξής παρατάσεις χρόνου ολοκλήρωσης έργου:

 • Παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης του έργου, για επιπλέον διάστημα, έως τριών ( 3 ) μηνών, από το πέρας της εν λόγω προθεσμίας. Για να εξασφαλίσει την παρακάτω παράταση, ο αιτών, θα πρέπει να υποβάλλει ηλεκτρονικό αίτημα στο σύστημα. Σε αυτό το αίτημα θα πρέπει να εξηγούνται οι λόγοι που αιτείται αυτή τη παράταση και να υποβάλλει τα αντίστοιχα έγγραφα για να υποστηρίξει το αίτημα του. Η αίτηση παράτασης θα πρέπει να υποβληθεί υποχρεωτικά 7 ημέρες πριν το τέλος της προθεσμίας για την οποία υποβάλλεται το αίτημα παράτασης.
 • Παράταση, πέραν των ανωτέρω προθεσμιών, υποβάλλεται μόνο σε περίπτωση ανωτέρας βίας και κατόπιν έγκρισης από τον δικαιούχο.
 • Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι δυνατή η χορήγηση παράτασης χρόνου ολοκλήρωσης έργου, πέραν της 16.06.2023.

Αν θέλετε να ενημερωθείτε πληρέστερα για το πρόγραμμα εξοικονόμησης κατ οίκον, αλλά και για ότι άλλο αφορά την εξωτερική θερμομόνωση και τις μονώσεις γενικότερα, επικοινωνήστε μαζί μας στο 210 574 74 74 ή στο sales@fragoulakis.gr

210 574 74 74